Last Minute Exotika

Vyhledej si dovolenou

Horký TIP

Vyber si

Turistický průvodce

Rubriky

Počasí

Vyhledávač letenek

Last minute nabídka

Facebook

Rio de Janeiro

Ledovou řeku neboli Rio de Janeiro založili Portugalci v roce 1565. Chtěli získat menší ostrov v zátoce Guanabara, který tehdy patřil Francouzům. Dnes je součástí Ria, které se stalo největší portugalskou kolonií.

Rio de Janeiro je městským státem s 6 miliony obyvatel. Po San Paulu je to druhé největší město brazilské federace. Do roku 1960 bylo dokonce hlavním městem. Je tady toho hodně k vidění. Co je nejdůležitější? Samba, karneval, bílé pláže, vodopády nebo hora Corcovado?

Karneval

40 dní před Velikonocemi začíná postní období. Tady to znamená, že se v celém městě tančí. Sambodrom, centrum dění karnevalu, pojme údajně 70 tisíc lidí. Málokdo ví, že Karneval je vlastně soutěž nejlepších škol samby z Ria. Každá si připraví zhruba 75 min dlouhý program, který ohodnotí kromě diváků hlavně speciální komise.

http://www.youtube.com/watch?v=XboAeIjcs2E&feature=player_embedded

Karneval má 400 let starou tradici. Zájem o jeho návštěvu však dodnes roste. Místní obyvatelé se své největší světové show samozřejmě naučili využívat. Lístky na zmíněný sambodrom stojí zhruba stejně jako letenka do Brazílie. Lepší je si proto před odjezdem na festival domluvit lístek přes cestovní kancelář. Většinou k nim cestovky nabízí další výhody, které jinde nezískáte, například slevy na cestování městskou dopravou.

Zajímavost:

Portugalci označují Rio jako Cidade Marsvilhosa, což znamená v překladu Úžasné město. Říká se také, že když Hospodin tvořil svět za 7 dní, věnoval dva dny Riu de Janeiru. Město má skutečně vlastnosti ráje. Zálivy, menší ostrůvky a hory všude kolem vytváří na bílých plážích opravdu nebeskou atmosféru.

Spasitel a Rolling Stones

Největší art deco socha na světě i připomínka brazilské nezávislosti, to je socha Krista Vykupitele, která je asi nejznámější dominantou Ria. Kristus s rozpřaženýma rukama na vrcholu Corcovado má na výšku 30 m. Do kaple ve spodní části se vejde 300 návštěvníků.


Méně známý, ale stejně nádherný výhled na město najdete na Cukrové homoli. Je přímo nad pobřežím a vidíte z ní na slavnou pláž Copacabana. Ta je velká. V některých místech má písečná část i 70 m. Když na pláži Copacabana v roce 2006 pořádali koncert Rolling Stones, přišlo přes milion lidí.

Cesta do Jižní Ameriky je ale pro našince finančně náročná. Stopuje se tam špatně. Proto doporučuji sledovat pořádně nabídky stránek na hromadné slevy. Cestování po šestimilionovém městě je přeci jen občas nebezpečné, protože čtvrtinu města ovládají drogové gangy.

Organizované poznávací zájezdy jsou nejen bezpečnější, ale často přináší i velké slevy na cesty všude po celém světě. Tyto hromadné internetové ceny začínají na 40% a více.

Na slevy týkající se cestování se můžete podívat zde.

 
Tagy: , , , , ,



Zatím 1 komentář k článku “Rio de Janeiro”

  1. 1midwife


Přidej komentář k článku




CZIN.eu
TOPlist